Kuchnia

Coś dla podniebienia

Frittata:
6 dużych jajek,2 pomidory,garść szpinaku typu baby,2-3 plasterki sera żółtego,2-3 plasterki szynki,szczypiorek,świeże zioła: listki bazyli/tymianku,papryk chili do smaku,sól i pieprz

1. Listki szpinaku dokładnie myjemy i parzymy wrzątkiem. Na średnim ogniu rozgrzewamy patelnię z oliwą. Podsmażamy cebulkę dymkę a następnie dodajemy liście szpinaku. Całość smażymy ok. 2 minuty. Odstawiamy z ognia.

2. W dużej misce ubijamy jajka z szczyptą soli i pieprzu. Dorzucamy wszystkie zioła na które mamy ochotę, a na końcu przekładamy smażony szpinak z cebulką dymką. Mieszamy.

3. Ponownie rozgrzewamy patelnię z oliwą, dodajemy kawałki pomidorów, szynki, sera a na końcu wlewamy naszą całą masę jajeczną. Wygładzamy powierzchnię, od czasu do czasu potrząsając patelnią. Smażymy na małym ogniu ok. 6-8 minut, aż masa będzie ścięta. Po 5 min. możemy przykryć patelnię pokrywką.

Komentarz: Przed podaniem możemy posypać świeżym parmezanem.

Inne pomysły na składniki, które możemy wykorzystać,:
podsmażone ziemniaki, które np. zostały z wczorajszego obiadu,kawałki parówek np. ze śniadania,zielony groszek,
kawałki bakłażana, cukinia,kawałki czerwonej lub białej cebuli,kawałki porów,brokuły,dużo czosnku,papryka,kukurydza z puszki
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation