Kuchnia

Przepisy // Kuchnia

Bezglutenowe placuszki z twarogiem i bananem
Placuszkowego szaleństwa ciąg dalszy :)
Kiedyś będąc na diecie Dukana jadłam czysto proteinowe placuszki twarogowe. Dziś to już przeszłość, ale postanowiłam zrobić odrobinę podobne placuszki z twarogiem, z tym że z bardziej urozmaiconym składem. Przeglądając przepisy natrafiłam na ten przepis, który stał się moją inspiracją. Po małych modyfikacjach wyszły pyszne placuszki/racuszki idealne na śniadanie bądź przekąskę. W przeciwieństwie do blinów gryczanych smakują równie wyśmienicie na zimno przez co są doskonałe na drugie śniadanie w szkole/na uczelni/w pracy.


Zachęcam Was do wypróbowania.
Z poniższych proporcji wyszło 16 sztuk.

Składniki:

1 szklanka mąki ryżowej
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1 szklanka kefiru/maślanki
1 jajo
1 dojrzały banan
100g twarogu (u mnie chudy, ale to w zasadzie bez znaczenia)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 czubata łyżeczka cynamonu
2 łyżki miodu


Wykonanie:
1. Banana rozgniatamy widelcem. Dodajemy twaróg, kefir, miód, cynamon, jajo i mieszamy do w miarę jednolitej masy.
2. Dodajemy wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia.
3. Smażymy najlepiej na patelni teflonowej bez tłuszczu, albo z dodatkiem masła. Jeden placuszek - jedna łyżka ciasta.

Gotowe!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation