Kuchnia

kuchnia

Kotlety mielone inaczej (z ryżem i warzywami) | Smakowity Kąsek

Składniki na 4 porcje:

400g mięsa mielonego (użyłam z łopatki wieprzowej)
1 woreczek ryżu naturalnego
1 duża marchewka
1/2 cebuli
1 puszka pomidorów
ok. 1l bulionu
ulubione zioła: tymianek, oregano, bazylia
sól, pieprz, chili
ew. do zagęszczenia sosu 1 łyżka skrobi ziemniaczanej rozmieszana w 1/2 szklance bulionu

Cebulę drobno siekamy. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ryż zalewamy wrzątkiem na 10 minut. Mięso mielone łączymy razem z ryżem, marchewką i cebulą. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy kulki i obsmażamy je na 1 łyżce oleju na rumiano z każdej strony- ja podsmażyłam też z boków. Kotlety mielone przekładamy do garnka, zalewamy je bulionem, dusimy pod przykryciem ok. 20-30 minut, przewracając kotlety co jakiś czas. Dosypujemy zioła. Do bulionu dodajemy puszkę pomidorów wraz z sosem, dusimy przez kilka minut. Doprawiamy sos do smaku. Na sam koniec do sosu możemy dodać skrobię, tak, żeby go zagęścić lub śmietankę, dla koloru i złagodzenia smaku. Kotlety można podać z ziemniakami (ja zjadłam z dzikim ryżem).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation