Kuchnia

żarełko

Zupa z kukurydza, kuminem i serem cheddar

Skladniki na 8 porcji:
75 g masla
2 duze cebule, obrane i pokrojone w drobna kostke
1 zabek czosnku, zmiazdzony
2 lyzeczki mielonego kuminu
1 l bulionu warzywnego
2 ziemniaki, obrane i pokrojone w mala kostke
400 g kukurydzy z puszki, osaczonej
3 lyzki posiekanej natki pietruszki
125 g startego sera cheddar
3 lyzki smietany kremowki
2 lyzki posiekanego szczypiorku (opcjonalnie)

Maslo rozpuscic na srednim ogniu w duzym garnku. Wrzucic posiekana cebule, smazyc az cebula zmieknie i lekko sie zezloci.
Nastepnie dodac czosnek i kumin, wymieszac i smazyc, ciagle mieszajac, ok. 1 min. Wlac bulion, zagotowac, wrzucic ziemniaki i gotowac 10 min.

Dodac kukurydze i natke pietruszki. Zupe ponownie zagotowac, przykryc garnek pokrywka i gotowac na malym ogniu kolejne 10 min.

Dodac starty ser, przyprawic do smaku sola i pierzem. Wlac smietane, wymieszac. Podgrzac zupe aby ser sie rozpuscil. Gotowa zupe przelac na talerze lub do kubkow, ewentualnie posypac posiekanym szczypiorkiem. Podawac zaraz po przygotowaniu, najlepiej z dodtkiem swiezej, chrupiacej bagietki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation