Kuchnia

kuchnia

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem
-
Kobieceinspiracje.pl

900 g szpinaku (u mnie mrożony brykiet)
5 jajek
1 łyżka masła
6 ząbków czosnku
3 serki Almette (po 150g każdy)
450 g wędzonego łososia w plastrach
sól, pieprz
sok z 1/2 cytryny


Ciasto na roladę szpinakową: na patelni należy rozgrzać masło, wcisnąć 3 ząbki czosnku, po czym dodać rozmrożony szpinak. Całość solimy i pieprzymy do smaku. Smażymy około 10min, odcedzamy i studzimy. Do zimnego szpinaku dodajemy 5 żółtek, mieszamy. Z białek ubijamy pianę, którą następnie delikatnie mieszamy ze szpinakiem. Gotową szpinakową masę wylewamy na dużą blachę z piekarnika, która wcześniej została wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy ok 20 minut w temp 170 stopni.

Kremowe serki Almette mieszamy w misce z dodatkiem 3 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z polowy cytryny. Wszystkie składniki należy wymieszać i wyłożyć na wystudzone ciasto szpinakowe. Na masę z serków kremowych wykładamy plastry wędzonego łososia. Całość ściśle zawijamy jak roladę. Roladę owijamy mocno w folię spożywczą i schładzamy w lodowce kilka godzin. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation