Kuchnia

Coś do chleba: pasztety, pasty...

pasztet jajeczno pieczarkowy

składniki:

10 ugotowanych jajek
2 surowe jajka
500 g pieczarek
1 spory pęczek szczypiorku
1 pęczek natki pietruszki
2 łyżki majonezu
1 łyżka gęstej śmietany 18%
1 cebula
0,5 łyżeczki suszonej bazylii
0,5 łyżeczki majeranku
0,5 szklanki bułki tartej
sól
pieprz
1 łyżka masła

ugotowane jajka drobniutko kroimy, lub przeciskamy przez taką specjalną metalową kratkę do krojenia jajek (wtedy zajmuje to góra dwie minutki :) ). surowe pieczarki ucieramy na grubych oczkach tarki. cebulę drobno kroimy i razem z posiekanymi pieczarkami smażymy na maśle dopóki woda całkowicie nie odparuje. pieczarki mieszamy z jajkami, dodajemy drobno posiekany szczypiorek i pietruszkę. solimy, pieprzymy, dodajemy bazylię i majeranek. można tez dodać łyżeczkę czerwonej papryki. masa powinna być dobrze słona i pieprzna. dodajemy surowe jajka, bułkę tartą, śmietanę i majonez. keksowkę smarujemy tłuszczem lub wykładamy folią aluminiową i przekładamy masę. pieczemy w temperaturze 200 stopni przez godzinę. z wyjmowaniem lepiej poczekać, aż będzie całkiem zimny. kroi się bez problemu :)

Komentarze

Beata Tecław 11 lat temu
Siedzi w piekarniku... będzie pyszny. Po zastąpieniu śmietany jogurtem naturalnym i wyrzuceniu oraz zastąpieniu bułki tartej otrębami z przepisu majonezu otrzymujemy modelowe danie dukanowskie :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation