Kuchnia

zupy

Zupa krem z kalafiora i młodych ziemniaków
Składniki (na 6 porcji):

średniej wielkości kalafior
5-6 średniej wielkości młodych ziemniaków
6 szklanek bulionu warzywnego lub drobiowego (dzień wcześniej przygotowałam wywar z kurczaka i młodej włoszczyzny)
1 młoda cebula
łyżka oleju
1/2 pęczka koperku
szczypior
pieprz, sól, gałka muszkatołowa do smaku

Przygotowanie:

W garnku na oleju podsmażamy pokrojoną cebulę (w tym temacie dowolność, ponieważ całość i tak zmiksujemy), jak się zeszkli dorzucamy surowe ziemniaki pokrojone w kostkę. Przesmażamy razem chwilę i dodajemy kalafiora podzielonego na małe różyczki. Całość zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości warzyw. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość miksujemy i w razie potrzeby doprawiamy ponownie. Na końcu dorzucamy posiekany koper i szczypior, mieszamy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation