Inne

zapiekanki...

Jesienna zapiekanka z kaszą jaglaną, dynią, cukinią i boczniakami.
Składniki (na 4-6 porcji, 1 porcja ok. 350 – 233 kcal):

1,5 szklanki kaszy jaglanej (surowej)
1/3 dyni o wadze ok. 1,2 kg (waga całej dyni ze skórą i pestkami)
1 zielona cukinia
250 g boczniaka ostrygowatego
1 cebula
1 łyżka oleju
60 g sera z niebieską pleśnią (jeżeli go nie lubimy, możemy zastąpić żółtym serem)
1 łyżka sosu sojowego
sól, pieprz
2 łyżki suszonego oregano
1 łyżka suszonego tymianku

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną prażymy około 3 minut na suchej patelni. Następnie przekładamy ją do garnka, zalewamy 3 szklankami wody, solimy i gotujemy, aż wchłonie cały płyn.

Dynię obieramy ze skóry i pozbawiamy pestek. Kroimy w kostkę i obgotowujemy w osolonym wrzątku około 5 minut.

Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach, solimy i odstawiamy, aż puści wodę (około 20 min.), po czym dokładnie ją odciskamy.

Na łyżce oleju podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy do niej boczniaki i smażymy aż „zwiędną” i odparują wodę. Doprawiamy je sosem sojowym i pieprzem.

Ser pleśniowy kroimy w plasterki. Jeżeli używamy ser żółty, wówczas ścieramy go na tarce o dużych oczkach.

Naczynie żaroodporne (lub blaszkę) smarujemy tłuszczem. Układamy kolejno: ugotowaną kaszę jaglaną, którą oprószamy pieprzem i szczyptą oregano; następnie zblanszowane kostki dyni, które oprószamy tymiankiem; dokładnie odciśniętą cukinię, którą solimy, pieprzymy i posypujemy łyżką oregano i na końcu podsmażone z cebulą grzyby.

Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180OC i pieczemy 20 minut, Następnie wyjmujemy naczynie i na wierzchu zapiekanki układamy plastry sera pleśniowego (lub wióry żółtego). Zapiekamy jeszcze około 7 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation