Kuchnia

Przepisy

Tosty ze szparagami, żółtym serem i szynką szwarcwaldzką

Składniki na 2 tosty:

2 duże kromki chleba (lub cztery małe)
pęczek szparagów - co zostanie i tak się zje :)
2-3 plastry szynki szwarcwaldzkiej/długo dojrzewającej
4 plastry żółtego sera
masło do posmarowania tostów
sól, pieprz do smaku
olej rzepakowy



Przygotowanie szparagów:
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni (200 przy termoobiegu). Szparagi umyć, odciąć końce i pokroić na dwie lub trzy części. Na blasze do pieczenia wyłożyć papier, skropić go olejem (około 1 łyżka), ułożyć kawałki szparagów i obsypać je solą i pieprzem. Następnie wymieszać szparagi w oleju - tak by nim były całe pokryte (a przy okazji równomiernie wymieszają się z solą i pieprzem). Szparagi wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut - zależy od ich grubości. Dwa, trzy razy przemieszać w trakcie pieczenia.

Przygotowanie tostów:
Rozgrzać patelnię.
Kromki chleba przekroić na pół (jeśli są duże). Każdą z połówek posmarować z jednej strony masłem.
Na kromkach (po nieposmarowanej masłem stronie) ułożyć plaster sera, kawałek szynki, szparagi, znowu szynkę i raz jeszcze ser. Przykryć drugą kromką tak, aby posmarowana masłem strona była na zewnątrz. Tak przygotowanie kanapki smażyć na patelni (jeśli mamy ceramiczną czy teflonową nie potrzeba dodatkowego tłuszczu) do zarumienia z każdej strony. Przy smażeniu można patelnię nakryć pokrywką by ser się szybciej rozpuścił.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation