Kuchnia

Sałatki

Sałatka warstwowa meksykański król imprezy

ongotuje 14 czerwca 2012 Moje ulubione:), Sałatki


Sałatka warstwowa meksykański król imprezy będzie zdecydowanie przebojem sezonu imprezowego. Jest widowiskowa, a przy tym bardzo pożywna. Można ją podawać na ciepło, w tortilli.


Składniki

0,5 kg mięsa mielonego,
2 średniej wielkości czerwone cebule,
4 łyżki koncentratu pomidorowego,
pół główki sałaty,
3 średniej wielkości pomidory,
0,5 kg pieczarek,
1 puszka kukurydzy,
1 puszka czerwonej fasoli,
0,5 l jogurtu naturalnego,
6 łyżek majonezu,
200 g sera żółtego,
paczka chipsów tortilla,
pieprz, sól.


Przygotowanie

Cebulę obrać i drobno posiekać.
Mięso usmażyć, w połowie dodając cebulkę i koncentrat pomidorowy, wystudzić.
Pieczarki umyć, obrać, pokroić w plasterki, usmażyć.
Sałatę umyć, wysuszyć, porwać na drobne kawałki, wrzucić na dno dużej, najlepiej przezroczystej miski.
Pomidory umyć, pokroić w kostkę i położyć na sałatę.
Na pomidory położyć ostudzone mięso mielone.
Na mięso położyć pieczarki.
Kukurydzę odsączyć i położyć na pieczarki.
Fasolę odsączyć i położyć na kukurydzę.
Jogurt wymieszać z majonezem, posolić i popieprzyć do smaku, polać nim sałatkę.
Ser zetrzeć na tarce i posypać nim sałatkę.
Chipsy pokruszyć i posypać nimi sałatkę.
Smacznego:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation