Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Tajskie danie jednogarnkowe z kurczakiem

Potrzebujesz

1 podwójna pierś z kurczaka
200 g brunatnych pieczarków
500 ml mleka kokosowego
500 ml bulionu drobiowego
1/2 limonki
1 ząbek czosnku
1 szalotka 1 łyżka oleju roślinnego
1 łyżka startego świeżego imbiru
1 łyżka curry
1 łyżka kurkumy
1 ostra papryczka
4 cebulki dymki
1/2 wiązki kolendry
200 g ryżu basmati
sól i świeżo mielony pieprz


Przygotowanie

Szalotkę i czosnek obrać oraz drobno posiekać. Papryczkę pokroić w cienkie plasterki. Rozgrzać olej w głębokim garnku, wrzucić drobno posiekaną cebulę, czosnek i papryczkę oraz imbir. Dusić przez 5 minut na małym ogniu, nie rumienić. Zalać bulionem i mlekiem kokosowym. Zagotować.


Kiedy bulion zacznie się gotować dodać ryż. W między czasie pokroić kurczaka w cieniutkie paseczki i dodać do gotującego się ryżu. Przykryć przykrywką i gotować przez 15 minut. Dodać sól, pieprz, curry i kurkumę. Wycisnąć sok z limonki.


W między czasie oczyścić pieczarki i pokroić w cieniutkie plasterki. Dymki opłukać, odkroić ogonki i pokroić w krążki. Wszystko wrzucić do garnka i całość gotować jeszcze przez 3 minuty. Podawać w głębokich talerzach, posypane listkami kolendry.
Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation