Kuchnia
napoje
Oczyszczanie organizmu to ważna rzecz każdego zdrowego człowieka w obecnych czasach. Jest to istotny element każdej diety, w dbałości o nasze zdrowie, dla profilaktyki jak i w chorobie. Na dzień dzisiejszy przygotowaliśmy kilka pomysłów na soki, prostych do przygotowania.
Soki te oczyszczają i zapobiegają odkładaniu się w organiźmie toksyn spowalniających metabolizm, do tego dostarczają niezbędnych witamin i minerałów, polifenoli, pomagają zapobiegać i zwalczać istniejące infekcje bakteryjne oraz spełniają szereg innych funkcji w naszym organiźmie.
Ogórkowe oczyszczenie
Składniki:
100 g rzodkiewki
100 g marchewki
100 g ogórka zielonego
Sposób przygotowania:
Składniki umyj dokładnie, te które musisz obierz ze skórki. Wszystko wrzucamy do wyciskarki i przygotowujemy sok. Wypijamy zaraz po wyciśnięciu.
Ten sok zawiera potas, fosfor i aniony chlorkowe, wszystkie te substancje działają korzystnie na nasz organizm, a szczególnie na wszystkie problemy skórne. Rzodkiewka wspomaga oczyszczanie a ogórek płucze nerki.
Zielony szejk
Składniki:
175 g marchewki
100 g selera
100 g szpinaku
100 g sałaty
25 g pietruszki
Wszystkie składniki myjemy dokładnie, suszymy i wrzucamy do wyciskarki. Wyciskamy sok. Na koniec dodajemy natkę z pietruszki i pijemy. Smacznego
Ten sok rewelacyjnie oczyszcza i zapobiega odkladaniu się toksyn. Zarówno marchew, sałata i szpinak jak i seler wspomagają regenerację wątroby i układu limfatycznego. Wspomagają dodatkowo trawienie. Natka pietruszki to bomba witaminy C, naturalnego antyoksydantu.
Trochę inny sok marchewkowo-jabłkowy
Składniki
200 g marchwi
250 g jabłek
125 g czerwonej kapusty
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki myjemy i kroimy na drobne kawałki, wrzucamy do wyciskarki i przygotowujemy sok.
Marchew i jabłka zawierają pektyny, taninę i kwas jabłkowy, które łagodzą podrażnienia układu pokarmowego ( sprawdzają się nawet w biegunkach- dieta pektynowa), do tego poprawiają perystaltykę jelit. Kapusta poprawia pracę układu trawienia, oczyszcza żołądek oraz jelito grube.
Brokułowo-jabłkowy mix
Składniki:
100 g brokułów
100 g jarmużu
25 g natki pietruszki
200 g jabłek
50 g selera
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki myjemy, dobrze jest nie obierać, bo w skórkach jest najwięcej polifenoli i witamin. Wrzucamy całość do wyciskarki i przygotowujemy sok.
Ten sok ma właściwości silne oczyszczające a do tego jednocześnie podnoszący poziom energii. Zielone, liściaste warzywa świetnie działają na wątrobę. Natka pietruszki ma delikatne właściwości moczopędne, zawiera spore ilości cynku i śladowe ilości soli mineralnych, które bardzo dobrze wpływają na funkcjonowanie wątroby, podczas gdy selen pomaga wzmocnić układ immunologiczny, pobudzając układ trawienny.
MA==