Kuchnia

ciasta-desery

Surówka z surowego buraka i marchewki - Proste i Smaczne Przepisy

Surówkę z surowego buraka już Wam kiedyś przedstawiałam. Pisałam też o wyższości buraka surowego nad gotowanym (chodzi o wartość IG).

Dzisiaj wersja z marchewką i dodatkiem awokado. Idealny dodatek do dania mięsnego również dla tych na diecie cukrzycowej.

Surówka z surowego buraka i marchewki - Laura
SKŁADNIKI:
· 2 małe lub jeden duży surowy burak
· 1 duża marchew
· 1 czerwona cebula
· sok z połówki pomarańczy
· 1 awokado
· 1 łyżka oliwy lub dobrego oleju (może być jakiś smakowy)
· 1 łyżeczka octu balsamicznego
· 1/2 łyżeczki soli
Buraki i marchew obrać, posiekać w malakserze* (można też zrobić to w kubku miksującym). Warto to zrobić porcjami - warzywa powinny być rozdrobnione/posiekane bardzo drobno, ale nie na miazgę.

Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę. Wymieszać oliwę, ocet, sok z pomarańczy i sól. Dodać pokrojona cebulę, wymieszać dokładnie i dodać do posiekanych warzyw.

Na końcu dodać rozgniecione widelcem awokado, wymieszać, ewentualnie doprawić. * ja korzystam z tzw multirozdrabniacza (z firmy na T)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation