Kuchnia

paleo!

Zapiekanka z kaszy jaglanej z brokułami, porem i papryką

Składniki:

szklanka kaszy jaglanej
450 gram mrożonych brokułów
pół papryki (użyłam żółtej)
1 spory por
kilka plastrów mozzarelli w kulce
2 łyżki startego parmezanu
sól i pieprz
łyżeczka cukru
masło lub olej do posmarowania naczynia żaroodpornego

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną zalewamy dwiema szklankami wody i na małym ogniu gotujemy aż wchłonie cały płyn. Pod koniec gotowania solimy. Żeby pozbyć się charakterystycznej goryczki, kaszę jaglaną przed gotowaniem możemy przelać wrzątkiem lub podprażyć na patelni i następnie wypłukać. W międzyczasie, w innym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i cukru i wrzucamy brokuły. Gotujemy bez przykrycia około 5 minut od momentu ponownego zawrzenia wody. Por płuczemy i kroimy w plasterki, paprykę kroimy w kostkę. Pora z papryką wrzucamy na patelnię, solimy, podlewamy 1/3 szklanki wody i „dusimy” do momentu odparowania wody.
Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Ugotowaną kaszę jaglaną mieszamy z parmezanem, doprawiamy pieprzem i układamy na dnie naczynia. Na kaszę wykładamy pokrojone w plastry różyczki brokuła, które również posypujemy pieprzem. Na nich układamy podduszonego pora z papryką, a na wierzchu plastry mozzarelli. Nie dawałam ich dużo, bo nie chciałam, żeby danie było bardzo kaloryczne, ale możecie dodać tyle sera, ile Wam odpowiada. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 25 minut w temperaturze 150-160OC. Możemy podać z dodatkiem ketchupu lub sosu czosnkowego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation