Kuchnia
Słodkości
Tarta z karmelizowanym rabarbarem
Pasta rabarbarowa:
500 g rabarbaru
160 g cukru
sok z ½ cytryny
40 ml wody
szczypta soli
2 łyżeczki żelfixu (2:1)
Rabarbar obrać, pokroić na pięciocentymetrowe kawałki. Przełożyć do rondla, wlać wodę, sok z cytryny, dodać cukier i sól. Gotować ok. 30 minut, aż rabarbar się rozpadnie i uzyskamy gładką masę. Dodać żelfix i pogotować jeszcze ok. minuty. Przełożyć do miseczki i zostawić do wystygnięcia.
Kruche ciasto:
1 laska wanilii
140 g miękkiego masła
90 g cukru pudru
40 g zmielonych migdałów
1 jajko
1 żółtko
Szczypta soli
230 g mąki
Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i wyskrobujemy ziarenka. Masło ucieramy na gładką masę, dodajemy ziarenka wanilii, cukier puder, migdały, jajko i żółtko. Następnie mieszamy z mąką i solą. Lepimy kulę, zawiniętą w folię wkładamy do lodówki na pół godziny.Kruche ciasto wykładamy do formy na tartę, pieczemy 15 minut w 170 stopniach. Studzimy.
Masło migdałowe:
Najpierw robimy krem cukierniczy:
400 ml mleka
Laska wanilii
4 żółtka
40 g cukru
40 g mąki
Do rondla wlewamy mleko, wrzucamy ziarenka wanilii i wydrążoną laskę. Powoli doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, odstawiamy na 15 minut, potem wyjmujemy laskę wanilii. Żółtka ucieramy z cukrem, wsypujemy mąkę, mieszamy. Wlewamy mleko, znowu mieszamy i przelewamy całość z powrotem do rondla. Doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając rózgą. Gdy powstanie gęsty krem, zdejmujemy z ognia. Zostawiamy masę do zupełnego wystudzenia.
Teraz robimy masło migdałowe:
40 g miękkiego masła
20 g zmielonych migdałów
40 g cukru pudru
10 ml rumu
Łączymy zimny krem cukierniczy z masłem, mielonymi migdałami, cukrem pudrem i rumem. Tak powstaje masło migdałowe.
Następnie upieczone kruche ciasto, smarujemy warstwą masła migdałowego i pieczemy kolejne 15-20 minut w 150 stopniach. Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia, potem na migdałowym spodzie rozprowadzamy pastę rabarbarową.
Następnie robimy rabarbarowe paski: obieramy łodygi rabarbaru, kroimy wzdłuż na paski grubości 5 mm. Układamy je płasko na blasze wyściełanej papierem, posypujemy cukrem. Pieczemy 8 minut w 160 stopniach, aż się skarmelizują. Układamy paski rabarbaru na wierzchu tarty, obok siebie. Gotowe ciasto przechowujemy w lodowce.
MA==