Kuchnia

Obiadkowo

Rolada z indyka z kaszą krakowską

Jeśli nie macie pomysłu na wykorzystanie mięsa z indyka to polecam Wam właśnie taką roladę z kaszą na obiad.



DSCF2790

80 dag piersi z indyka / 2 szkl ugotowanej na sypko kaszy krakowskiej (może być inna) / 1 łyżeczka roztartego rozmarynu / 4 łyżki masła / 5-6 suszonych grzybów / 1 łyżka soku z cytryny / 1 cebula / 1/2 łyżeczki suszonego tymianku / 1 jajko / sól, pieprz

Grzyby umyć, zalać przegotowaną wodą, zostawić na noc, następnego dnia ugotować.

Mięso umyć, naciąć wzdłuż (nie do końca) i ułożyć na desce. Rozbić tłuczkiem, uformować duży prostokąt. Natrzeć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, posypać rozmarynem, zostawić na godzinę.

Ugotowaną kaszę posypać solą i pieprzem, wymieszać. Cebulę obrać, drobno pokroić, zeszklić na maśle, dodać posiekane, ugotowane grzyby, posypać tymiankiem i mieszając, chwilę smażyć. Zdjąć z ognia, przestudzić i połączyć z kaszą. Wbić jajko i dokładnie wyrobić farsz.

Farsz rozsmarować na płacie mięsa, zrolować i obwiązać nicią. Ułożyć w wysmarowanej masłem brytfannie, polać stopionym masłem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 220 st. C. Piec niecałą godzinę skrapiają wywarem z grzybów i polewając wytworzonym sosem. Podawać na zimno lub na ciepło.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation