Kuchnia

chlebki bułeczki..

Gozleme

Składniki : na porcje dla 2 osób

Na ciasto:
140 g mąki tortowej
80 g zimnej wody
1 łyżeczka oliwy
1/8 łyżeczki soli

Farsz:
205 g świeżego szpinaku
ok. 20–30 g liści pokrzywy
ok. 5-10 g liści świeżej mięty
3 łyżki gęstego jogurtu (użyłam bułgarskiego, dostępny w Delhaize)
2 ząbki czosnku
skórka otarta z ½ limonki
1 duża łyżka soku z limonki
200 g sera, może być feta, użyłam manouri* (dostępny w Delhaize)
1 żółtko
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Przygotowujemy farsz. Na 1 łyżce oliwy i masła podsmażamy posiekany drobno czosnek.
2. Świeżo zerwaną pokrzywę sparzamy wrzątkiem, obieramy liście i siekamy je drobno.
3. Do podsmażonego czosnku dodajemy szpinak i pokrzywę. Dusimy przez 3-5 minut. Dodajemy posiekane liście mięty. Mieszamy.
4. Widelcem rozdrabniamy na talerzu ser.
5. Dodajemy go do masy szpinakowej, dusimy razem około 2 minuty.
6. Całość skrapiamy sokiem z limonki, dodajemy skórkę, mieszamy.
7. Zdejmujemy z ognia. Wbijamy żółtko i dodajemy jogurt. Mieszamy dokładnie, odstawiamy. Przyprawiamy do smaku.
8. Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy do miski. Mieszamy z solą. Robimy zagłębienie, wlewamy wodę, mieszamy zagarniając mąkę do środka. Dodajemy oliwę. Wyrabiamy. Dzielimy na 2 części. Na wysypanym mąką blacie rozwałkowujemy ciasto do formy prostokąta. Cienko, nie grubiej niż ciasto na pierogi.
9. Na połowie rozwałkowanego placka rozkładamy farsz. Składamy, sklejając dokładnie brzegi.
10. Rozgrzewamy suchą patelnię grillową.
11. Gozleme smażymy z obu stron po kilka minut (ja zawsze sprawdzam, czy jest już dobrze upieczone podnosząc róg widelcem), wówczas przewracam na drugą stronę.

*wybrałam manouri ze względu na jego lekki, świeży i delikatnie cytrusowy smak, który dobrze komponuje się tutaj z miętą. Jeśli używamy fety, mniej solimy całość
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation