Kuchnia

Żarełko

Pomidorowe pieczone pączki - Ciasto: 15 g świeżych drożdży mieszamy z 1,5 szklanki ciepłego mleka, łyżeczką mąki i cukru. Zostawiamy na chwilę, a następnie mieszamy z 2 jajkami, ok 5 szklankami mąki (dodawajcie ją stopniowo, bo może okazać się, że już po 3, 4 osiągniecie odpowiednią konsystencję) i sporą ilością suszonych ziół prowansalskich. Wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Ciasto rozwałkować na grubość ok 2 cm i wyciąć z niego pączki za pomocą szklanki. Ułożyć na blaszce, posmarować rozmąconym jajkiem, posypać startym parmezanem i piec ok. 10 minut w temp. 200 st.

Farsz: do drobno posiekanych i lekko podsmażonych na oliwie cebuli i czosnku dodajemy pokrojone w drobną kostkę pieczarki, całość smażymy przez chwilę, a następnie dodajemy puszkę pomidorów. Gotujemy ok 5 minut na niewielkim ogniu, aż sos zgęstnieje i większość wody odparuje. Na sam koniec oczywiście solimy, pieprzymy i dodajemy porządną garść posiekanej bazylii i oregano.

Gdy sos i pączki przestygną możemy przystąpić do faszerowania. Najlepiej nada się do tego szpryca. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation