Kuchnia

Przepisy

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Dziś postanowiłam zrobić coś pysznego i słodkiego na II śniadanie. Padło na racuchy, ponieważ ostatnio jadłam je jako dziecko, także był to mój debiut w przygotowywaniu racuchów :) Wyszły idealnie ;)

0,5 kg maki
50 g drożdży
szczypta soli
1 - 2 łyżki cukru
1,5 szklanki letniego mleka
jajko
2 jabłka

Do przesianej maki dodać szczyptę soli. Pośrodku zrobić wgłębienie, do niego pokruszyć drożdże o temperaturze pokojowej, sazypać je cukrem i zalać połowa szklanki mleka. Odstawić na 10 minut - ja przykrywam miskę ściereczka i wstawiam do piekarnika, w którym ustawiam temperaturę 50 stopni C.

Do gotowego rozczynu dodać resztę mleka i jajko - wymieszać drewniana łyżka. Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę - tym sposobem, którego używam ciasto wyrasta mi w ciagu 20 minut.

Dodać starte jabłko, wymieszać.

Placki smażyć na lekko rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano.
Posypać cukrem pudrem - ja używam zrobionego przez siebie cukru waniliowego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation