Kuchnia

bułeczki

Chili jarskie
Składniki:
• po 25 dag fasoli czarnej i czerwonej
• 2 całe cebule
• kilka goździków
• 2 listki laurowe
• 2 cebule pokrojone w kostkę
• 2 posiekane ząbki czosnku
• 50 ml oleju
• 4 dag przyprawy chili
• 2 łyżki słodkiej papryki
• 2 łyżeczki kuminu
• 1 łyżka oregano
• 1 puszka koncentratu pomidorowego (160 g)
• sól
• pieprz czarny i kajeński
• 2 kawałeczki gorzkiej czekolady
Sposób wykonania:
Fasolę czerwoną i czarną namoczyć na noc (każdy gatunek oddzielnie). W osobnych garnkach zalać każdy gatunek fasoli zimną wodą, do każdego garnka włożyć cebulę naszpikowaną goździkami i listkiem laurowym. Gotować, aż fasola będzie półmiękka. Posiekaną cebulę zeszklić z czosnkiem na oleju, dodać oba gatunki odcedzonej fasoli (listek i cebulę z goździkami wyrzucić), przyprawy i czekoladę. Koncentrat wymieszać z 3 szklankami wody z fasoli i wlać do garnka. Wymieszać i dusić na małym ogniu, aż fasola będzie miękka, a sos gęsty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation