Kuchnia

ciasta

Tort bananowy

NA BISZKOPT:
4 jajka
2/3 szklanki cukru
1 niecała łyżka octu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki maki pszennej

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i ponownie ubić. W osobnej miseczce wymieszać żółtka z octem i proszkiem do pieczenia. Przełożyć do masy białkowej i ponownie ubić. Następnie do masy przesiać mąki i delikatnie, ale dokładnie wymieszać szpatułką lub łyżką. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 22cm o dnie wyłożonym papierem do pieczenia.

PIECZENIE: 160st (termoobieg), ok. 30-40minut (do suchego patyczka)

Upieczony biszkopt, zaraz po wyjęciu z piekarnika zrzucić wraz z forma na ziemię z wysokości około 30cm. Całkowicie ostudzić

KREM BANANOWY:
250ml nektaru bananowego
20g (1/2 opakowania) proszku budyniowego waniliowego lub śmietankowego
2 łyżki cukru (jeśli używamy budyniu z cukrem - 1 łyżka)
125g miękkiego masła

150ml nektaru zagotować. W tym czasie w pozostałym soku rozmieszać proszek budyniowy z cukrem. Mieszanką wlać do gotującego nektaru i ciągle mieszając gotować koło 2 minut na wolnym ogniu. Przykryć folią aluminiową i odstawić do ostygnięcia.
Po tym czasie miękkie masło utrzeć mikserem, cały czas ucierając dodawać po łyżce bananowy budyń. Ucierać do momentu, w którym masa będzie jednolita i puszysta (a gdyby tak, czego nie życzę, krem się zważył - patrz na wstęp:)

MASA ŚMIETANOWA:
250ml śmietanki 30%
1op. usztywniacza do śmietany (typu śmietan-fix)
1 czubata łyżeczka cukru pudru
100g czekolady deserowej (lub innej, jak wolicie), pokrojonej na kawałki

Kremówkę ubić wraz z usztywniaczem i cukrem na sztywną masę. Do ubitej wsypać czekoladę, wymieszać.

NA WYKOŃCZENIE:
500ml śmietanki 30%
2op. usztywniacza do śmietany (typu śmietan-fix)
2 czubate łyżeczki cukru pudru
1 dojrzały banan
tężejąca galaretka cytrynowa (wystarczy wykonać ją z 1/5 opakowania czyli 18g w 100ml wody) - jeśli ozdabiacie tort świeżymi bananami
100g czekolady deserowej (lub innej) startej na tarce lub obieraczką do warzyw, ewentualnie gotowych wiórek czekoladowych

Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i usztywniaczami.

PONADTO:
1 puszka (400-500g) masy kajmakowej
1 szklanka wody
2 duże dojrzałe banany

WYKONANIE TORTU:
Masę kajmakową lekko podgrzać, aby była półpłynna i łatwo się rozprowadzała. Ostudzony tort przekroić na 3 krążki. Dolny krążek nasączyć wodą, wyłożyć na niego 1/2 masy kajmakowej a następnie krem bananowy. Przykryć kolejnym biszkoptowym krążkiem, nasączyć, wyłożyć pozostałą część kajmaku. Dwa banany pokroić w plastry i ułożyć dość ściśle na masie, przykryć śmietaną z kawałkami czekolady. Na wierzchu ułożyć ostatni blat ciasta, nasączyć.W tym miejscu dobrze wstawić tort na około 1-2h do lodówki, aby masy dobrze stężały.

Ok. 4 łyżki śmietany przygotowanej do wykończenia tortu przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego z tylką w kształcie szerokiej gwiazdki, pozostałą częścią dokładnie pokryć wierzch i boki tortu. Z odłożonej śmietany wycisnąć rozetki dookoła krawędzi tortu. Banana pokroić w plasterki i ułożyć je na wierzchu w kształt koła, tak, aby lekko na siebie zachodziły. Pusty środek wypełnić czekoladą (tak jak na zdjęciu). Banany oblać niewielką ilością tężejącej galaretki, aby nie ciemniały. Boki tortu obsypać pozostałą czekoladą.

Po udekorowaniu tort od razu jest gotowy do podania. Przechowywać w lodówce, podawać schłodzony.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation