Kuchnia

sosy/dipy...

" Sos pomidorowy do gołąbków "

Składniki:

1/2 l bulionu

1 szkl pomidorów z puszki (zmiksowane)

2 łyżki śmietany

2 płaskie łyżki mąki pszennej

1 łyżeczka masła

sól i pieprz



Wykonanie:

Bulion,masło i pomidory zagotować.

Do śmietany dodać odrobinę soli i dobrze rozmieszać,następnie zachartować śmietanę ( do śmietany dodajemy po troszkę gorącego bulionu i dokładnie mieszamy,postępujemy tak aż śmietana będzie dobrze ciepła,wówczas gdy dodamy ją do bulionu nie zważy się )

Tak przygotowaną śmietanę dodajemy do bulionu.

Mąkę rozprowadzamy w zimnej wodzie do uzyskania gładkiej i dość rzadkiej konsystencji a następnie dodajemy do sosu,dokładnie mieszamy.

Całość zagotowujemy,doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Można dodać do sosu odrobinę bazylii lub koperku.

Podawać z gołąbkami lub pulpecikami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation