Kuchnia

Torty

Tort serowo- czekoladowy z masłem orzechowym

Ciekawy, dość nietypowy tort serowo- czekoladowy. Górny i dolny blat tortu to sernik, a środkowy to brownie. Całość przełożona jest masą orzechową. Smak masła orzechowego dominuje, dlatego ciasto kieruję tylko do zwolenników tego masła. Tort jest ciężki, mocno sycący i kaloryczny. Dlatego proponuję kroić po cienkim kawałku ;)

Tort można przygotować również w wersji bezglutenowej zastępując mąkę pszenną zmielonymi migdałami. Proszę upewnić się, że pozostałe produkty są również bezglutenowe.

Składniki:
Brownie:

200g czekolady gorzkiej
3 jajka
150g masła
120g cukru
70g mąki pszennej (lub zmielonych migdałów)

Sernik:

750g twarogu dwukrotnie zmielonego lub twarogu z wiaderka
180g cukru pudru
1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
7 jajek
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
190g margaryny

Masa orzechowa:

320g kremowego masła orzechowego (bez kawałków orzechów)
200g masła
100g cukru pudru

Dodatkowo:

garść orzechów ziemnych do dekoracji

Sposób przygotowania:

Przygotować ciasto brownie. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Całość lekko ostudzić.
Dodać cukier i zmiksować. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po jednym jajku. (Każde jajko miksować co najmniej 1 min). Na końcu wmieszać delikatnie mąkę.
Ciasto przełożyć do tortownicy (o średnicy 26cm) wyłożonej koniecznie papierem do pieczenia. (Najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć).
Piec w nagrzanym piekarniku około 30- 35 min. w temperaturze 190°C. Pozostawić do ostygnięcia. (Ciasto sprawdzić patyczkiem. Patyczek powinien być suchy. Mimo to ciasto jest w środku mocno wilgotne. Gdy ostygnie zrobi się bardziej stabilne. Podczas pieczenia wyrasta, często mocno pęka, a po upieczeniu opada. Gdy ostygnie można je bardzo delikatnie odwrócić do góry dnem, aby zrobiło się bardziej płaskie).
Przygotować sernik. Oddzielić żółtka od białek. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać po jednym żółtku. Kolejno dodać ser wymieszany z budyniem w proszku i proszkiem do pieczenia. Osobno ubić białka na sztywno. Wmieszać delikatnie do masy serowej. Masę podzielić na dwie części, przełożyć do dwóch tortownic o średnicy 26cm, wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia, ok. 40- 45min., w temperaturze 180°C. (Można piec dwa serniki naraz z termoobiegiem lub jeden po drugim z termoobiegiem lub góra- dół. Jeśli macie jedną formę, to poczekajcie, aż pierwszy sernik lekko przestygnie zanim wyciągniecie go z formy. Masie serowej nic nie będzie jak poczeka tą chwilę na blacie ;)). Serniki pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować masę orzechową. Miękkie masło, masło orzechowe i cukier puder zmiksować razem na kremową masę.
Na paterze ułożyć sernik, posmarować masą orzechową. Przykryć ciastem czekoladowym, posmarować masą i na górę położyć drugi sernik. Górę i bok tortu posmarować resztą masy i udekorować posiekanymi orzechami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation