Kuchnia

Zapiekanki

Kuchnia u Krysi: Naleśniki z farszem drobiowym i pieczarkami

Składniki na ciasto (biszkoptowe):
8 jajek
4 łyżki mąki pszennej
mineralna woda gazowana
½ łyżeczki soli
masło do smażenia naleśników

Składniki na farsz:
50 dag piersi z indyka
30 dag pieczarek
2 średnie cebule
por (biała część)
3 łyżki wytrawnego wina
3 łyżki oleju
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka maki ziemniaczanej
po ½ łyżeczki łagodnej papryki w proszku i
przyprawy curry
sól i pieprz

Wykonanie:
Mięso umyłam, osuszyłam papierowym ręcznikiem i pokroiłam w cienkie paseczki.
Wino, sos sojowy i mąkę ziemniaczaną wymieszałam z papryką i curry, doprawiłam solą oraz pieprzem, zalałam mięso i odstawiłam do lodówki na około 2 godziny.
Pieczarki, cebulę i por obrałam, umyłam i posiekałam. Mięso osączyłam z zalewy, obsmażyłam na oleju, dodałam warzywa i dusiłam 15 minut na małym ogniu.
Teraz zajęłam się smażeniem naleśników biszkoptowych.
Rozbiłam jajka i oddzieliłam żółtka od białek. Żółtka roztrzepałam z 8 łyżkami zimnej wody, dodałam przesiana mąkę, sól i ubiłam mikserem na gładką masę. Białka ubiłam na sztywną pianę, dodałam do żółtek i delikatnie wymieszałam.
Usmażyłam 4 naleśniki na maśle, lekko rumieniąc z obu stron.
Gorący farsz wykładałam na naleśniki i składałam na pół. Następnie przełożyłam na półmisek i podałam z zieloną sałatą.
Mogą stanowić danie obiadowe. Podsumuję krótko: są obłędnie pyszne.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation