Podróże i miejsca

Ahoj przygodo!

Żytnia tarta-szarlotka (bez cukru)

Składniki : (na formę o średnicy 21 cm)
* 1,5 szklanki mąki żytniej typ 720
* 3 żółtka
* 50 g masła
* 4 łyżki miodu
* 1 czubata łyżeczka stewii (mielone liście)
* 4 duże jabłka
* 1 łyżka soku z cytryny
* 0,5 łyżeczki cynamonu (lub więcej wg. własnych preferencji)

Wykonanie:
Mąkę, żółtka, 2 łyżki miodu, stewie i zimne masło pokrojone w kostkę wysypać na stolnice i posiekać. Następnie połączyć i wyrobić kruche ciasto, dokładnie rozcierając masło. Zagnieść kulkę i owiniętą w folię spożywczą włożyć na 20-30 min do zamrażarki. Dodałam część stewii i część miodu, ponieważ stewia ma zielony kolor i gdy jest jej za dużo ciasto nieładnie się barwi. W tym czasie pokroić jabłka w cienkie kawałki i poddusić w rondelku pod przykryciem z 2 łyżkami miodu, sokiem z cytryny oraz cynamonem. Jabłka powinny puścić trochę soku, ale należy uważać, żeby całkiem nie rozmiękły i się nie rozpadły. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Wyciągnąć ciasto z zamrażarki i podzielić na 1/3 i 2/3 części. 2/3 ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach do lekko wysmarowanej tłuszczem formy i delikatnie ugnieść. Podpiec w piekarniku ok. 15 min. Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka, na jabłka zetrzeć podobnie pozostałą 1/3 ciasta. Wstawić do piekarnika i piec ok. 30-40 min.studentka na diecie.

przepis pochodzi ze strony :
studentkanadiecie.blogspot.com

Smacznego !
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation