Kuchnia

kuchnia

SZPINAKOWE ROLADKI Z KURCZAKIEM

Składniki:
- 3 filety z kurczaka
- szpinak (jeżeli wybierzemy ten mrożony to ok. 3 kostki)
- 200 g koncentratu pomidorowego
- 1 mozzarella
- 1 łyżka miodu
- 1łyżka ziół prowansalskich
- 5 ząbków czosnku
- sól
- pieprz
- olej

PRZYGOTOWANIE:
1. Filety z kurczaka przekroić na pól i stłuc tłuczkiem.
2. Filety posolić i popieprzyć, a w tym czasie na patelnie wrzucić szpinak z jedną łyżką oleju, dodać 2 ząbki czosnku, sól i pieprz oraz przesmażyć kilka minut.
3. Przygotowane wcześniej filety posmarować szpinakiem i zawinąć w roladki.
4. Naczynie żaroodporne polać niewielką ilością oleju i ułożyć roladki.
5. W miseczce rozrobić przecier pomidorowy z ¾ szklanki wody, dodaję miód, zioła prowansalskie, sól, pieprz i 3 ząbki czosnku.
6. Tak przygotowanym sosem polać roladki i ułożyć na każdej plasterek mozzarelli oraz posypać odrobiną ziół prowansalskich.
7. Roladki piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez ok. 30 min, na koniec ustawić piekarnik na pieczenie z góry i piec 5 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation