Kuchnia

kuchnia

SZARLOTKA


450 g mąki pszennej
250 g masła/margaryny
1 szklanka cukru pudru
1 jajko
2 żółtka
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
wszystkie składniki zagnieść. ciasto podzielić na 2 części. jedną włożyć do lodówki, drugą na 2 godziny do zamrażarki.

ponadto:

1,5 kg jabłek (w uk odmiany cox), dałam mniej
2 budynie waniliowe bez cukru (na pół litra mleka każdy) + 4 łyżki cukru
750 ml mleka
cukier puder - do posypania
kilka łyżek bułki tartej
kwadratową blaszkę o boku 23 cm (lub nieco większą, ciasto jest wysokie) wyłożyć papierem do pieczenia. rozwałkować ciasto z lodówki i wyłożyć do formy, ponakłuwać widelcem (można podpiec kilka minut w temperaturze 160ºc, ale niekoniecznie). spód oprószyć bułką tartą (by wchłaniała wilgoć z jabłek).

jabłka obrać, pokroić w ósemki, wyłożyć na cieście.

budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu, wykorzystując 750 ml mleka i 4 łyżki cukru. gorący jeszcze budyń wylać na jabłka. na budyń zetrzeć ciasto z zamrażarki.

piec około 45 minut w temperaturze 200ºc. po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation