Kuchnia

kuchnia

Kremowe ciasto cytrynowe

Biszkopt:

110 g mąki pszennej tortowej ( około 2/3 szklanki )
10 g mąki ziemniaczanej ( 1 łyżka )
150 g cukru ( około 2/3 szklanki )
4 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ( płaskiej )
1 łyżeczka octu 10 %

Krem cytrynowy:

3 budynie śmietankowe ( opakowanie 40 g )
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 szklanki wody
sok z 4 średniej wielkości cytryn
1 szklanka cukru
3 żółtka
200 g masła, w temperaturze pokojowej

Warstwa śmietankowa:

400 ml śmietany kremówki 36 %, schłodzonej
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżka cukru wanilinowego

Lukier cytrynowy:

1 szklanka cukru pudru
sok z 1 cytryny

Dodatkowo:

około 140 g herbatników maślanych
około 50 - 60 g czekolady gorzkiej lub deserowej, startej

Wykonanie:

Biszkopt:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek wsypać proszek do pieczenia i wlać ocet, dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce, nie przerywając ubijania, aż do wyczerpania cukru. Dodać masę żółtkową i zmiksować na niskich obrotach miksera. Dodać przesiane obie mąki i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką.

Ciasto przelać/przełożyć do formy o wymiarach 24 x 34 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą/mąką, wyrównać. Piec około 15 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt lekko przestudzić w formie, następnie wyjąć z formy i odłożyć do całkowitego wystudzenia.


Krem cytrynowy:*

Zmiksować 1 szklankę wody z proszkiem budyniowym, mąką ziemniaczaną i żółtkami. Dodać sok z cytryny i ponownie zmiksować. Pozostałe 2 szklanki wody zagotować z cukrem. Zestawić z palnika i mieszając rózgą kuchenną wlać zmiksowaną mieszankę. Postawić z powrotem na palnik i nie zaprzestając mieszania zagotować. Pogotować przez chwilę, do zgęstnienia budyniu. Ugotowany budyń przykryć folią spożywczą tak, aby dotykała jego powierzchni i odstawić do całkowitego wystudzenia.

Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać wystudzony budyń, ucierając/miksując po każdym dodaniu do połączenia. Powinien powstać gładki krem. Krem od razu po przygotowaniu może być zbyt rzadki aby wyłożyć go na ciasto, należy wówczas wstawić go do lodówki do uzyskania odpowiedniej konsystencji.


Warstwa śmietankowa:

Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić wraz z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii/cukrem wanilinowym na sztywno.


Złożenie ciasta:

Na wystudzony biszkopt** wyłożyć cały krem cytrynowy, wyrównać. Na krem wyłożyć ubitą śmietankę, wyrównać. Na warstwie śmietankowej ułożyć herbatniki ( w razie potrzeby przycinając je ). Rozprowadzić równomiernie lukier cytrynowy. Posypać startą czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin ( a najlepiej na całą noc, herbatniki muszą zmięknąć aby ciasto dobrze się kroiło ).


Lukier cytrynowy:

W miseczce rozetrzeć cukier puder z sokiem z cytryny ( np. grzbietem łyżki ) do otrzymania gładkiego lukru. W razie potrzeby dodać więcej cukru pudru - jeśli lukier będzie zbyt rzadki, lub soku z cytryny - jeżeli lukier będzie zbyt gęsty.


* budyń do kremu warto przygotować wcześniej, będzie potrzebował sporo czasu aby całkowicie wystygnąć

** biszkopt można lekko naponczować, np. 3 łyżkami soku z cytryny wymieszanymi z 3 łyżkami wody
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation