Kuchnia

ciasta

babka adwokatowa
Składniki:
125g mąki pszennej
125g mąki ziemniaczanej
4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
250g cukru pudru
4 łyżeczki cukru waniliowego
250ml oleju
250ml likieru jajecznego (adwokata)
5 jajek
Lukier:
100g cukru pudru
3 łyżki likieru jajecznego

Sposób przygotowania:
W misce wymieszać mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cukier puder i cukier waniliowy. Dodać resztę składników i ucierać mikserem na najwyższych obrotach co najmniej przez 1 minutę.
Ciasto przełożyć do formy na babkę (o średnicy 22cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką.
Piec w nagrzanym piekarniku około 60 minut w temperaturze 180°C (termoobieg: 160°C).
Po upieczeniu ciasto pozostawić na 10min. we formie, kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Przygotować lukier. Cukier puder utrzeć z likierem na gładką masę i polać nim babkę (lub rozsmarować pędzelkiem).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation