Kuchnia

kasza

DZIEŃ 5
Kokosowa owsianka z suszonymi morelami
4 łyżki płatków owsianych
1 szklanka mleka 2% tł.
1 łyżka wiórków kokosowych
3 suszone morele
1/4 laski wanilii
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka miodu naturalnego

Do sporego rondla wlewamy mleko. Wrzucamy laskę wanilii i wsypujemy cynamon. Całość doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy płatki i wiórki, dokładnie mieszamy. Zmniejszamy ogień do minimum, gotujemy pod przykryciem, aż płatki dobrze zmiękną i wchłoną większość płynu, ok. 20-25 minut. Dodajemy pokrojone morele suszone i miód, mieszamy. Przed podaniem wyjmujemy wanilię.

Smoothie z kiwi i miętą
2 kiwi
1/4 pomarańczy
½ limonki
1 łyżeczka miodu
¼ pęczka świeżej mięty

Kiwi obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do blendera. Pomarańcze obieramy i dodajemy do kiwi. Wyciskamy sok z limonki i dodajemy go do owoców. Wrzucamy miętę i całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy miód do smaku.

Dorsz z pieczonymi warzywami
1 średni filet z dorsza
1 średni ziemniak
¼ średniej papryki czerwonej
5 różyczek brokuła
2 łyżki oliwy z oliwek
Sól morska, pieprz czarny świeżo mielony i ulubione zioła

Zagotuj w garnku wodę z solą. Dokładnie umyj ziemniaka i razem ze skórką włóż do gotującej się wody. Gotuj przez 10–15 minut. Odcedź i wystudź. Podobnie postąp z brokułem, skracając czas gotowania do 2–3 minut. Filet z dorsza umyj w zimnej wodzie. Umytą rybę osusz ręcznikiem papierowym i oprósz solą i pieprzem. Nastaw piekarnik na 200°C. Ulubione zioła wymieszaj z oliwą z oliwek. Powstałą emulsją wysmaruj rybę. Przygotowaną rybę ułóż na papierze do pieczenia i zawiń w szczelną kieszonkę. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 45 minut. Po włożeniu ryby do piekarnika umyj i pokrój na kawałki paprykę. Ugotowane ziemniaki obierz i pokrój w plastry. Ułóż plastry ziemniaków i kawałki papryki w naczyniu żaroodpornym, skrop oliwą i oprósz solą. Włóż warzywa do piekarnika na 15 minut przed końcem pieczenia ryby. Na 10 min przed końcem pieczenia otwórz papierową kieszonkę, odsłaniając rybę. Po zakończeniu pieczenia przełóż rybę i warzywa na talerz.

Koktajl pomidorowy z papryczką chilli
¾ szklanki domowego przecieru pomidorowego
1 mała papryczka chilli
1 ½ łyżki otrębów żytnich
½ szklanki wody mineralnej niegazowanej

Domowy przecier pomidorowy zmiksować z posiekaną papryczką chili. Dodać otręby żytnie i wodę mineralną. Całość dokładnie wymieszać.

Sałatka z fasolki szparagowej i fety
1 porcja fasolki szparagowej (200g)
1 średni pomidor
1 plaster sera feta (40g)
Sos vinegrette
1 łyżka oliwy z oliwek
½ łyżeczki musztardy
½ łyżeczki miodu
kilka kropel soku z cytryny

Fasolkę szparagową ugotować we wrzącej wodzie. Pomidory i fetę pokroić w grubszą kostkę. Składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać i polać nim sałatkę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation