Święta i uroczystości
Walentynki!
Walentynkowe muffinki Red Velvet
Red Velvet to jedno z najbardziej rozpoznawalnych amerykańskich ciast. Masa świetnie nadaje się do wykonania efektownego tortu lub babeczek. Charakterystyczny czerwony kolor można uzyskać dodając do ciasta soku z buraków (barwa nie jest jednak wtedy tak intensywna) lub spożywczego barwnika. Do walentynek jeszcze sporo czasu, więc można się spokojnie zastanowić nad zrobieniem komuś słodkiego prezentu. Red Velvet to moja pierwsza propozycja :)
Składniki:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
0,5 szklanki cukru
1 jajko
1 szklanka mleka
0,5 szklanki oleju
1 łyżka octu jabłkowego
Czerwony barwnik spożywczy
Składniki na krem z twarożku
Czerwona i zielona masa cukrowa do dekoracji
Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy mleko, olej, jajko i ocet. Po uzyskaniu jednolitej masy dodajemy czerwony barwnik spożywczy, aż do uzyskania odpowiedniego koloru. W zależności od rodzaju lub firmy barwniki mają różne stężenie, dlatego najlepiej dodawać po trochu jeśli kolor okaże się zbyt jasny.Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180 stopni.
Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Wypełniamy foremki do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta.Czas kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać do przygotowania kremu. Przepis na krem z twarożku znajdziecie tu.
Do dekoracji babeczek oprócz kremu potrzebne będą ozdoby z masy cukrowej. Z czerwonej masy kulamy kulki (w rozmiarze takim, jaki chcemy, żeby był kwiatek), w palcach robimy z niej mały wałeczek, spłaszczamy i zwijamy w „ślimaczka”.Do każdego kwiatka robimy dwa listki. Z zielonej masy kulamy kulki, rozpłaszczamy, jeden z końców zgniatamy w szpic, wykałaczką robimy rowek na środku liścia.
Po upieczeniu gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić „do góry nogami” lub poukładać na kratce, żeby ostygły.
Przestudzone babeczki dekorujemy kremem i ozdobami z masy cukrowej.
Smacznego!
ciastkozercy.pl
MA==