Książka

Dobre książki

Zupa porowa z kultowego filmu "Dziennik Bridget Jones"

Potrzebujemy:
3 duże pory
4 ziemniaki
1 mały seler
1 pietruszka
1 cebula
2 łyżki masła
sól, pieprz
800 ml wody
100 ml śmietanki kremówki
ewentualnie 2–3 krople niebieskiego barwnika

Sposób przygotowania:
Obierz ziemniaki, pietruszkę i seler. Pokrój je w małą kostkę. Pory dokładnie oczyść i pokrój w krążki, a cebulę posiekaj w piórka. Na patelni rozpuść masło. Dodaj pory i cebulę. Podsmażaj je przez 5 minut, a następnie przełóż do miseczki. Wlej wodę do garnka. Dodaj pokrojone w kostkę warzywa, sól i pieprz, następnie podduszone pory i cebulę. Gotuj, aż warzywa będą miękkie. Całość zmiksuj blenderem, przed podaniem dodaj śmietankę. Aby uzyskać niebieski kolor, dodaj barwnik.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation