Kuchnia

dolce vita

Pleśniak z czerwoną porzeczką
Składniki:

3 jajka
1/2 kostki masła lub margaryny
1/2 szkl. cukru + 1 łyżka
1 3/4 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka mąki ziemniaczanej
300 g czerwonych porzeczek

Porzeczki umyć i osuszyć. Składniki na ciasto: mąka, żółtka, 1 łyżka cukru, masło i proszek do pieczenia zagnieść, podzielić na dwie części: 3/4 i 1/4. Każdą część zawinąć w folię spożywczą, większą część ciasta włożyć do lodówki, a mniejszą do zamrażalnika. Foremkę o wymiarach 20 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na dno wyłożyć większą część ciasta (można rozwałkować lub po prostu wylepić) i rozłożyć równomiernie porzeczki. Z białek ubić pianę, dodać cukier, mąkę ziemniaczaną i ubijać jeszcze chwilę. Pianę wyłożyć na porzeczki i na wierzch zetrzeć na tarce pozostałe ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i piec ok. 40 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation