Kuchnia

mufinki

Cupcakes tiramisu | Świat Ciasta

Składniki na 12 sztuk:
150 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
3 jajka
165 g cukru
90 ml oleju
łyżeczka ekstraktu z wanilii
50 ml letniego mleka

Do nasączenia:
1 szklanka mocnego espresso
łyżka likieru Amaretto

Składniki na krem:
375 g mascarpone
375 ml śmietany kremówki 36%
3-4 łyżki cukru pudru
likier Amaretto do smaku

Do posypania:
kakao


Oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i sól przesiać do miski. Żółtka, połowę porcji cukru, olej i ekstrakt waniliowy ubić mikserem na puszystą masę. Nadal ubijać i stopniowo dodawać mleko i przesianą mąkę.

Białek ubić na sztywną pianę dodając resztę cukru. Dodać 1/4 do masy i dobrze wymieszać. Resztę piany bardzo delikatnie połączyć z masą. Przygotować foremki do muffinek i wlewać do nich ciasto do ¾ wysokości. Piec około 25 minut w temp. 180ºC.

Śmietanę ubić z cukrem, jak osiągniemy konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego, dodać porcjami mascarpone a następnie odrobinę likieru do smaku.

Po upieczeniu babeczki zostawić w papilotkach, poczekać aż ostygną. Każdą z babeczek naciąć stożkowo, wycinając w środku formę lejka. Wyciągnąć wycięte ciasto i odłożyć na bok. Środek każdej babeczki nasączyć kawą i posmarować dość obficie kremem mascarpone. Następnie odłożoną część wyciętego ciasta zanużyć w wystudzonej kawie z likierem i przykryć babeczkę. Wierzch udekorować pozostałym kremem i posypać kakao. Przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation