Kuchnia

Zupy

Zupa brokułowa z ricottą
Pyszny krem z brokułów, z dodatkiem pora podsmażonego z czosnkiem na maśle oraz szpinaku. Z odrobiną śmietany i serkiem ricotta.

Składniki, 4 - 6 porcji:

• 50 g masła
• 1 por, umyty i pokrojony
• 2 ząbki czosnku, obrane i rozgniecione
• 1 brokuł, pokrojony
• 4 szklanki bulionu
• 150 g liści szpinaku
• 1 łyżka soku z cytryny
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
• 1/2 szklanki płynnej śmietanki
• 80 g sera ricotta

Wykonanie:

Ustawić głęboki średni rondel na dużym ogniu. Włożyć masło, pory i czosnek, gotować mieszając przez 5 minut aż pory zmiękną. Składniki zeszklić i za bardzo nie zrumieniać. Dodać brokuły i bulion, gotować aż brokuły będą miękkie, przez około 8 minut. Dodać szpinak i gotować przez kolejną minutę.
Zupę zmiksować na krem. Wymieszać z sokiem z cytryny i doprawić solą oraz pieprzem. Przed podaniem dobrze podgrzać, nie zagotowując. Przelać do miseczek, dodać po 2 - 3 łyżki ciepłej śmietanki, na wierzch ułożyć ser ricotta i udekorować startą skórką z cytryny. Podawać z chrupkim chlebem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation