Kuchnia

jedzonko

Pieczone orkiszowe pączki z domowym dżemem truskawkowym

300 g mąki pszennej zwykłej
200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
60 g otrębów orkiszowych lub pszennych
70 g brązowego cukru + 20 g waniliowego
25 g masła
14 g suchych drożdży
1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka
1/2 łyżeczki soli
2 jajka
dżem
Mleko do posmarowania + cukier puder do posypania



Ciasto można wyrobić ręcznie lub w maszynie do pieczenia chleba / za pomocą miksera.
Podgrzewamy mleko oraz roztapiamy masło.
W mleku rozpuszczamy cukier i wraz z masłem oraz jajkami dodajemy do suchych produktów, zagniatamy.
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny.
Wyrośnięte rozwałkowujemy na wysypanej mąką stolnicy na dość gruby placek i szklanką wycinamy możliwie duże koła, które potem odrobinę rozciągamy, aby łatwiej była nam domknąć w środku dżem (dawałam 1 łyżeczkę do każdego, pączki są dość małe).

Przygotowane porcje układamy na papierze do pieczenia i smarujemy po wierzchu mlekiem.

Część pączków zrobiłam też w "oponkowej" wersji bez nadzienia, część ciasta rozwałkowałam na placek grubości ok 1 cm, największą szklanką wycięłam duże koła, a następnie kieliszkiem środki.
Również układamy na papierze i smarujemy mlekiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation