Kuchnia

czekoladki i cukiereczki ,batoniki

Pianka bananowa
Składniki na 4 porcje:

Płatki czekolady
Kuwertura ciemna
Kuwertura jasna
Gruba (1.5 mm), sztywna folia spożywcza
Przyrząd do mazerunku
Szeroka szpachelka

Kuwertury rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Ciemną masę rozprowadzić na foli przy pomocy przyrządu. Odstawić na chwilę do zamrażalnika. Wyjąc i delikatnie nałożyć jasną kuwerturę rozprowadzając ją przy pomocy szpachelki. Kiedy zacznie się ścinać warto odrysować górną część naszych foremek, aby denka się nie pokruszyły. Kiedy masy zastygną, odginamy folię i zdejmujemy zaznaczone krążki, przekładając je na tekturkę obłożoną srebrną folią spożywczą. Przykrywamy folią i przechowujemy w lodówce. Pozostałą masę można połamać na mniejsze kawałki lub w całości, przykryte folią przechowywać w lodówce do czasu użycia.

Spody biszkoptowe
50 g cukru
1 jajo
25 ml. Oleju
60 g mąki
1 łyżeczka kakao
0, 5 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki zmiksować na masę przypominającą gęstą śmietanę. Wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia.(Takiej wielkości, aby można było wyciąć 4 krążki o śr.7 cm.) Piec w nagrzanym piekarniku do 175 st. C przez 15 minut. Wyjąć z formy i przełożyć na kratkę do pieczenia. Letnie przykrywamy papierem i lekko obciążamy( będzie równe) W zimnym cieście wycinamy 4 krążki.
Mus bananowy
2 spore świeże banany (po obraniu ok.250 g)
20 ml. Likieru bananowego
3 ml soku z cytryny
10-12 g żelatyny
400 g śmietany 36% (do ubijania)

Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody i pozostawić do napęcznienia. Śmietanę ubić.

Banany obrać, pokroić na mniejsze części i przetrzeć z likierem i sokiem z cytryny. Dobrze sprawdza się tłuczek do ziemniaków, którym szybko i bez żadnych problemów otrzymamy właściwą masę. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i łączymy z masą bananową. Ostrożnie dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie łączymy z masą. Rozdzielamy do foremek, starając się jak najdokładniej wypełnić naczynie. Wstawiamy do lodówki. Ściętą masę nakładamy na krążek ciasta, wyjmujemy z naczynia, zdejmujemy folię i ozdabiamy płatkami czekolady.

Do podania przechowujemy w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation