Design

Design

Kuchenne Fantazje: Czekoladowy sernik na zimno

Pomysł na sernik zaczerpnięty z książki Nigelli Lawson Nigellissima .

Składniki (tortownica 23cm):
wszystkie składniki w temperaturze pokojowej

400g kremu czekoladowo-orzechowego *
500g serka śmietankowego **
250g ciastek owsianych ***
70g masła
100g orzechów (można je wcześniej podprażyć na suchej patelni), użyłam laskowych i nerkowca
1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)
szczypta chilli (opcjonalnie)


* np. nutella
** np. philadelphia - ma niesamowitą konsystencję
*** np. degistive - uwielbiam je za lekko słony posmak, który idealnie komponuje się z czekoladą

Przygotowanie:
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
Ciastka owsiane bardzo drobno rozgnieć lub zmiksuj malakserem i połącz z masłem oraz 1 łyżką kremu czekoladowego.Tak przygotowaną masę przełóż do tortownicy i ugnieć dłonią lub łyżką, aby powstał zwięzły spód sernika. Tortownicę włóż do lodówki.
W misce połącz serek z kremem czekoladowym (w razie potrzeby dodaj cukier puder i/lub szczyptę chilli). Po uzyskaniu jednolitej masy pokryj owsiany spód kremem i posyp posiekanymi orzechami.
Sernik przed podaniem należy chłodzić w lodówce przez około 8 godzin. Jeśli jednak użyjesz serka o lżejszej konsystencji, możliwe, że będzie zwięzły dopiero po ok 12h.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation