Książka

przepisy

Sernik z brzoskwiniami

Składnik (blacha 22 cm x 33 cm):

ciasto:
• 250 g masła
• 3 szklanki mąki pszennej
• 5 żółtek
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 3 łyżki cukru pudru

Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części (uformować kule) i owinąć folią (można włożyć do woreczków). Włożyć do zamrażalnika na około 1 godzinę.


masa serowa:
• 1 kg sera do serników (w wiaderku)
• 4 jajka
• 100 g masła
• 3 łyżki budyniu w proszku (np. waniliowego, bez cukru)
• 0,75 szklanki cukru
• 1 cukier waniliowy (16g)


Całe jajka ubić z cukrem na puszystą pianę, dodać miękkie masło i ser oraz proszek budyniowy (jeżeli akurat nie macie to można zamienić na mąkę ziemniaczaną). Całość mieszać mikserem.


dodatki:
• 5 białek
• 0,75 szklanki cukru
• duża puszka brzoskwiń

Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia zetrzeć na tarce o dużych oczkach pierwszą kulę ciasta (ciasto powinno być dobrze zamrożone wtedy lepiej się ściera). Wyłożyć masę serową. Na niej ułożyć kawałki brzoskwiń. Następnie wyłożyć pianę z białek (białka ubić na sztywno z 0,75 szklanki cukru). Na wierzch zetrzeć drugą część zamrożonego ciasta. Piec około 45 minut w 180 stopniach. Przechowywać w lodówce.

http://bajkorada.blogspot.com/2012/12/sernik-z-brzoskwiniami_27.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation