Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Nadziewane kotleciki ziemniaczane

Składniki
2kg mączystych ziemniaków
1 cebula
olej roślinny
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego kminu
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
szczypta mielonego czosnku
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
250g mielonej wołowiny
60ml wody
4 łyżki drobno posiekanej pietruszki
2 jajka
1 1/2 łyżeczki soli
70g mąki
200g pokruszonej macy
Sposób przyrządzenia

Nastaw piekarnik na 200 C. Po przekłuwaj widelcem ziemniaki i piecz je od 1 godziny do 1 1/2 godziny, w zależności od wielkości ziemniaków. Po upieczeniu pozostaw je do ostygnięcia.

Obierz i posiekaj cebulę i smaż ją na średnim ogniu na 2 łyżkach oleju. aż nabierze złotego koloru. Dodaj na patelnię wszystkie przyprawy oraz wołowinę, całość smaż tak długo, aż mięso zbrązowieje. Od czasu do czasu użyj drewnianego widelca by rozgnieść większe kawałki mięsa. Kiedy mięso zbrązowieje dodaj wody i gotuj je jeszcze przez chwilę. Gotową mieszkankę zdejmij z ognia i przełóż do miski, aby troszkę ostygła zanim dodasz do niej pietruszki.

Upieczone ziemniaki przetnij na połówki i wydrąż miąższ. Do miski z ziemniakami, dodaj jajka, sól i mąkę, wymieszaj wszystko rękoma na gładką masę. Podziel gotowe ciasto na 9 lub 10 porcji z których uformuj kulki. Następnie spłaszcz każdą kulkę w rękach, tak aby powstał owal lub koło. W środek każdego krążka nałóż łyżeczkę mięsnego farszu, złóż krążek na pół, a końce sklej palcami. Rękoma uformuj ponownie kulkę, spłaszcz ją jeszcze raz, tak aby nadzienie mięsne nie było widoczne. Każdy kotlecik obsyp macą z obu stron.

Na patelnię wlej około 1 cm oleju i podgrzej go, usmaż każdy kotlecik z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotleciki ułóż na papierowym ręczniku, tak aby mogły obciec z tłuszczu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation