Kuchnia

slodkosci

Ciasteczka sezamowe z orzeszkami ziemnymi

1 białko
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki mąki pszennej
20 g masła
75 g sezamu
75 g orzechów ziemnych prażonych

Masło rozpuścić, pozostawić do ostygnięcia. Orzeszki posiekać, sezam uprażyć na suchej patelni do uzyskania lekko złotego koloru, zdjąć z palnika, ostudzić. Białko roztrzepać, dodać przesiany cukier puder, wymieszać. Do masy białkowej dodać rozpuszczony tłuszcz, składniki ponownie lekko ubić. Wsypać przesianą mąkę, wymieszać, wsypać uprażony sezam i orzeszki, wymieszać. Masa powinna być sucha, jeśli jest zbyt klejąca dosypać mąki lub bakalii. Piekarnik nagrzać do 175 st, blachę wyłożyć papierem do pieczenia, nakładać łyżeczką masę, rozpłaszczać widelcem, by ciastko było jak najcieńsze. Ciastko formować w okrąg, odstępy niewielkie, nie będą rosły. Piec 12 min, wystudzić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation