Kuchnia

przetwory

Ogórki chińskie

Składniki:

3 kg ogórków
6 łyżek soli
1 łyżka chili
3 główki czosnku
Zalewa:

2 i 1/2 szkl. octu
12 łyżek oleju
3 szkl. cukru
Przygotowanie:

Ogórki myjemy i kroimy w grubsze plastry ok 1cm. Wrzucamy je do dużego garnka lub miski, dodajemy 6 łyżek soli.

20131022_102535

Dokładnie mieszamy i zostawiamy na ok 6 godz.

20131022_102555

Po tym czasie odcedzamy ogórki ( puszcza dużo wody).

Do ogórków dodajemy 3 główki czosnku przeciśniętego przez praskę i łyżkę chili.

20131022_165516

Zalewa:

Wszystkie składniki na zalewę gotujemy. Gorącą zalewą zalewamy ogórki. ( Nie martwimy się, że mamy mało zalewy po 12 godz będzie jej dużo więcej, bo ogórki jeszcze puszczą swoje soki ).

20131022_171110

Ogórki w zalewie zostawiamy na 12 godzin.

20131023_073145

Po tym czasie napełniamy ogórkami słoiki. Mocno dociskamy ogórki, żeby było im “ciasno” zalewamy zalewa i zakręcamy. Ogóreczki gotowe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation