Kuchnia

placuszki

szczypiorkowe bliny z ziołowym sosem i kawiorem
szczypiorkowe bliny z zioŁowym sosem i kawiorem - składniki:
ciasto:
1 łyżeczka suchych drożdży
1/4 szklanki ciepłej wody
1/2 szklanki maki pszennej
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1/4 łyżeczki gruboziarnistej soli
1/2 łyżki masła
1/3 szklanki naturalnego jogurtu
1/4 łyżeczki cukru
1 jajko (białko i żółtko osobno)
sos:
pęczek koperku
1/2 pęczka szczypiorku
1/2 pęczka pietruszki
2 łyżeczki musztardy dijon
1/4 szklanki oleju rzepakowego
1/2 szklanki jogurtu greckiego
słoiczek ikry
0k. 4 ugotowanych na twardo jaj
szczypiorkowe bliny z zioŁowym sosem i kawiorem - sposób przygotowania:
sos: grubo posiekać zioła, wrzucić je na ok. 1/2 minuty do wrzącej, osolonej wody. wyjąć i osuszyć. zieleninę zmiksować z musztardą, wolnym strumieniem dolewając olej, aż masa zgęstnieje. wymieszać z jogurtem. ewentualnie doprawić do smaku. w szczelnym pojemniku sos można przechowywać przez kilka dni.

bliny: ciepłą wodę wlać do miseczki, wymieszać z cukrem i drożdżami. pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 7 minut. zmiksować jogurt, masło, sól i żółtko. dodać drożdże i mąkę ze szczypiorkiem. odstawić na kolejne 30 min. ubić białko na sztywną pianę i wymieszać z ciastem. bliny nakładać na suchą patelnię łyżką, smażyć aż do zrumienia ok. 2 minut z każdej strony. podobnie jak sos, bliny mogą przez 2-3 dni spokojnie poczekać w lodówce. przed podaniem, na każdy placuszek nakładać porcję sosu, 1/6 ugotowanego jajka (lub 1/2 jajka przepiórczego), porcję kawioru. skropić sokiem z cytryny i ozdobić gałązka ziół.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation