Kuchnia

Przepisy

Cantuccini z żurawiną

Składniki:

100 g obranych migdałów
2 duże jajka
160 g cukru
2 szczypty soli
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
100 g suszonych żurawin
Piekarnik rozgrzać do 200°C. Migdały rozłożyć na blaszce do pieczenia i prażyć je ok. 10 min. w piekarniku, a następnie zebrać z blachy i odłożyć do ostudzenia.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Jajko ubić z cukrem i solą na puszystą masę.

Dosypać mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Delikatnie połączyć całość (mikserem lub ręcznie). Na koniec dodać migdały i żurawinę i ponownie wymieszać, by połączyły się z masą.

Podzielić ciasto na dwie części, z każdej uformować (wilgotnymi rękami) kształt wydłużonego, lekko spłaszczonego wałka, o wymiarach ok 25 cm x 6 cm. Piec w piekarniku (175°C) ok 20-25 min.,aż ciasto nabierze złotobrązowej barwy. Wyjąć z piekarnika studzić kilka minut.

Pokroić ciasto na plastry (ładnie wyglądają krojone ukośnie) poleca się krojenie nożem do chleba ( z ząbkami), ja zawsze kroje zwykły, dobrym nożem uniwersalnym, bo ten z ząbkami mi się nie sprawdza.

Ułożyć je na blaszce i ponownie piec 10-15 min.(lub dłużej), aż będą złotobrązowe ze wszystkich stron. Ostudzić na drucianej podstawce.

Cantuccini można przechowywać w szczelnej, blaszanej puszce nawet 2 tygodnie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation