Film

przekąski

kremówka

składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego (w rulonie)
2 l mleka
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
4 budynie śmietankowe
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
400 g masła

dodatkowo:
cukier puder

wykonanie:
Ciasto francuskie rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponakłuwać widelcem. Piec w 200ºC przez ok. 30 minut. W trakcie pieczenia ciasto należy przekłuwać widelcem tak aby zredukować wszystkie nierówności. Powinno być płaskie i upieczone na złoty kolor. Po upieczeniu wystudzić.

W tym czasie przygotować krem. Odlać 2 szklanki mleka i rozpuścić w nich budynie razem z mąkami. Resztę mleka zagotować w garnku cały czas mieszając. Stopniowo dodawać cukier, cukier waniliowy i masło. Dobrze wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia, dodać mieszankę mleka i budyniu. Gotować przez kilka minut aż do zgęstnienia. Krem odstawić do całkowitego wystudzenia.

Upieczone placki ciasta przełożyć kremem budyniowym, podzielić na porcje i posypać cukrem pudrem. Podawać.

Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation