Kuchnia

Ciasta, babeczki i ciasteczka

Ciasto kapitańskie

Składniki: ( blacha 24 x 32 cm )

biszkopt:
3 duże jajka (lub 4 rozmiar M)
3/4 szklanki cukru
5 łyżek oleju
5 łyżek wody
niepełna szklanka mąki pszennej (150 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 płaskie łyżki kakao

masa ajerkoniakowa:
700 ml mleka
1 szkl. cukru
1/2 opakowania cukru wanilinowego
2 i 1/2 łyżki mąki pszennej
5 łyżek mąki ziemniaczanej
3 żółtka
200 g miękkiego masła
180 ml likieru "Adwokat"

bita śmietana:
500 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
2 śmietan-fixy

ponadto
małe opakowanie okrągłych biszkopcików
2 łyżki kakao


Sposób wykonania:
Przygotować biszkopt: Białka ubić z odrobiną soli na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozpuszczony, cały czas miksując, dodawać po jednym żółtku. Obroty miksera zmniejszyć na minimalne i cienkim strumieniem wlać wodę, a następnie olej. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać i delikatnie, za pomocą łyżki lub szpatułki wymieszać z masą jajeczną. Ciasto wlać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp 175 C ok. 30 minut do tzw. suchego patyczka. Biszkopt wyjąć z piekarnika i wystudzić.

Przygotować masę: Połowę mleka i cukier zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem wanilinowym, następnie dodać obie mąki i pozostałe mleko. Wszystko zmiksować tak, by nie było grudek. Mieszankę wlać na gotujące się mleko i energicznie zamieszać. Chwilę pogotować. Budyń przykryć i odstawić do ostygnięcia.

Miękkie masło zmiksować do białości i dodawać po 1 łyżce zimnego budyniu, cały czas miksując.

Do budyniowej masy ostrożnie wlewać Adwokat i cały czas miksować. Zmniejszyć obroty i miksować krótko, tylko do połączenia składników.

Przygotować poncz: 3 łyżeczki kawy i 2 łyżeczki cukru zalać gorącą wodą. Wystudzić.

Biszkopt dobrze nasączyć ponczem. Wyłożyć 2/3 kremu ajerkoniakowego, wyrównać powierzchnię i posypać kakao. Biszkopty maczać w pozostałym ponczu i układać na warstwie kakao. Wyłożyć pozostałą masę.

Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem i śmietan-fixami i wyłożyć na wierzch ciasta. Całość posypać kakao. Ciasto schłodzić w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation