Kuchnia

dżemy i konfitury

Dżem rokitnikowo - gruszkowy
Składniki:
1 porcja owoców rokitnika (np. 1 kg),
2 porcje słodkich i dojrzałych gruszek pokrojonych w kostkę, bez gniazd nasiennych i obranych jesli pochodzą z nieznanego źródła (2 kg).

Owoce rokitnika umyć, przebrać i włożyć do dużego garnka. Dodać troszkę wody i dusić pod przykrywką na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, uważając żeby się nie przypaliły, do momentu aż się rozpadną. Potem tak przygotowane owoce, lekko i krotko zmiksować blenderem ręcznym i przetrzeć przez sito, żeby pozbyć się pestek.

Następnie przetarte owoce połączyć z gruszkami dusić do momentu, aż gruszki się rospadną. Potem całość lekko zmiksować. Gorące przelać do wcześniej wyparzonych i suchych słoików. Dokładnie zakręcić i pasteryzować około 20 minut. Gotowe postawić zarkętką w dół.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation