Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Sernik czekoladowo-kawowy

Składniki na tortownicę 20 cm:

SPÓD:

- 15 herbatników pełnoziarnistych

- 5 biszkoptów

- garść migdałów

- 50 g masła

- 2 łyżeczki kakao

Biszkopty, herbatniki i migdały zblendowałam na piasek. Dodałam kakao i dokładnie wymieszałam. Masło rozpuściłam w mikrofalówce i dodałam do składników sypkich. Całość wymieszałam i przełożyłam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową ugniotłam dnem szklanki i wstawiłam do lodówki.

MASA SEROWA:

- 200 ml śmietany 18%

- 2 łyżki kawy

- 2 łyżki kakao

- 260 g czekolady 65%

- 500 g twarogu

- 3/4 szklanki cukru (im bardziej mleczna czekolada tym mniej cukru dodajemy)

- 3 jajka

- kilka łyżek konfitury wiśniowej

Śmietanę, kawę i kakao delikatnie podgrzewamy. Dodajemy czekoladę i mieszamy do momentu dokładnego połączenia składników. W osobnej misce ucieramy jajka z cukrem, na końcu dodajemy ser. Do masy powoli przelewamy czekoladę. Masę serową przelewamy na zimny spód ciasteczkowy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut. Sernik studzimy w otwartym piekarniku. Po całkowitym ostudzeniu przyozdabiamy ciacho konfiturą.

Z foremki wykroiłam 8 dużych porcji. Jedna to 530 kcal.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation