Wnętrza

Piękne wnętrza

Tort truskawkowy

Składniki
Biszkopt:
1. 6 jajek
2. 1 szkl. maki pszennej
3. 1/2 szkl. maki ziemniaczanej
4. 1 szkl. cukru
5. 1 i 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
6. 1 lyzka octu
Krem:
1. mrozone truskawki (40-50 dag)
2. 2 galaretki truskawkowe
3. 0.5 l smietany 30%
Zdobienie:
1. 0.5 l smietany 30%
2. 2 lyzki cukru pudru, 1 lyzeczka zelatyny
3. pozdluzne biszkopty, pare swiezych truskawek
Smaczny tort, ktory zadowoli kazde podniebienie i oko.

Etapy przygotowania

Biszkopt: Zoltka oddzielic od bialek. Bialka z cukrem ubic na sztywna piane. Do zoltek dodac ocet i proszek do pieczenia i utrzec na jednolita mase. Taka mase dodawac powoli do bialek powoli mieszajac (najlepiej duza lyzka) na koniec dodac wymieszane maki. Piec ok. 30 minut. Po 30 min. trzymac biszkopt jeszcze z 10 min. aby nie opadl. Po ostudzeniu przekroic na 3 placki. Najlepiej nasaczyc sokiem z cytryny i wody (mozna dodac wodki lub nalewki).

Krem: Smietane ubic (ja zawsze wkladam smietane do zamrazarki na jakis czas to mi zawsze gwarantuje ubicie smietany). Zamrozone truskawki pokroic. 2 galaretki rozpuscic w 0,5 l wody, wrzucic do nich truskawki (poniewaz sa zamrozone spowoduja, ze galaretka zacznie natychmiast tezec) i wlac do ubitej smietany. Mozna wymieszac ta mase i wtedy truskawki beda w kawalkach, badz zmiksowac. Nastepnie biszkopty przelozyc truskawkowa masa.

Zdobienie: Smietane ubic z cukrem. Zelatyne rozpuscic w kilku lyzkach goracej wody. Jak przestygnie dodac do niej lyzke bitej smietany i wymieszac, a nastepnie wlac calosc do bitej smietany. Jeszcze chwilke ubic wszystko razem. Nastepnie smarowac boki i gore tortu smietana. Na boki natomiast przyklejac biszkopty i zwiazac wszystko wstazka. Gore przystrajac truskawkami wedle uznania.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation