Kuchnia

desery

Piwne ciasto czekoladowe z wiśniami i orzechami włoskimi

Składniki:

150 g margaryny
350 g cukru
2 jajka
60 g mlecznej czekolady
375 g mąki pszennej
2 łyżeczki sody
1 płaska łyżeczka soli
125 ml maślanki
250 ml piwa
70 ml kompotu wiśniowego
250 g wiśni
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich

Czekoladę rozpuścić, z odrobiną mleka, w kąpieli wodnej. Odstawić do przestudzenia. Wiśnie umyć, wydrylować i odłożyć.

Margarynę utrzeć z cukrem i jajkami na puszystą masę. Stopniowo dodawać roztopioną czekoladę, nie przerywając ucierania. Dodawać naprzemiennie mąkę, maślankę, piwo i kompot wiśniowy, nadal mieszając. Całość zmiksować na gładką masę. Na końcu dodać wiśnie oraz orzechy włoskie i delikatnie połączyć z ciastem.

Przełożyć do formy o wymiarach 23x33cm, uprzednio natłuszczonej i obsypanej mąką. Piec w temperaturze 175 stopni, przez około 50 minut, po tym czasie sprawdzić wykałaczką, jeżeli "wyjdzie" czysta, ciasto jest gotowe. Całkowicie wystudzić.



Polewa czekoladowa:

2 łyżki masła roślinnego
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki kakao


Wszystkie składniki przełożyć do garnuszka i podgrzewać na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Natychmiast polać wierzch ciasta, ponieważ polewa bardzo szybka zasycha. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation